Международни проекти

Ново! Европейска доброволческа служба

ПРОЕКТ „ЧОВЕШКИ И КУЛТУРНИ ПРАВА“ (2011г.)

ДРУГИ ОСЪЩЕСТВЕНИ ПРОЕКТИ (ИЗБРАНО):

През ноември и декември 2002г. ПКБИ разменя ползотворни работни срещи с Центъра за човешки права и бежанци към Ягелонския университет в Краков, Полша. Проектът е финансиран от ЛАРК. Този обмен играе важна роля за  по-нататъшното развитие на ПКБИ. Благодарение на know-how, предоставено от нашите колеги и приятели от Краков, и специално на активната подкрепа на г-ца Кортни Шушейм, ПКБИ е насърчена да заздрави своя университетски in-house модел и създава свое собствено заявление за Мисия, стратегия на финансиране и организационна структура.

Основните елементи на работната програма в Полша са срещи и работни групи на организационните екипи на двете клиники, участие в семинарните и подготвителните часове по международно право по права на човека в краковската клиника, среща с представителя в Краков на полския омбудсман, посещение на центъра за търсещи убежище в Люблин (на 5 часа транспортно разстоятие от Краков) и наблюдение на работата на краковските студенти с клиенти, посещение на офиса на Каритас в Люблин.

В България екипът на Краковската клиника посещава Върховния административен съд, където българската съдебна практика по бежански дела е представена от съдия Александър Еленков; провежда се семинар с участието на Представителя на ВКБООН в София, посещение на Интеграционния център в общежитието за търсеши убежище в София,  където бежанските въпроси са обсъдени със служители от Държавната агенция за бежанците; среща с представители на Корпуса на мира и посещение в Юридически факултет на Софийски университет.

През зимния семестър на академичната 2003/2004г., ПКБИ успешно осъществява проекта ,,София – Букурещ: най-добри практики в защитата на бежанците“, финансиран от Фондация ,,Алавида“. В рамките на подготвителния период, студентите от ПКБИ правят работно посещение до регистрационно-приемателния център в село Баня (Новозагорско), който на този етап е единственият бежански лагер извън София. В края на месец октомври на 2003г. делегация на ПКБИ посещава Румънския национален център за бежанци в Букурещ. На срещите с румънски адвокати, експерти и студенти, членовете на ПКБИ се запознават със системата за предоставяне на закрила в Румъния. Българската делегация посещава центъра за настаняване на търсещи убежище в Букурещ. През декември 2003г. партньорите от двете държави се срещат в България, където продължават своето сравнително изследване. За целта българските студенти извършват изследване на съдебната практика на Върховния административен съд по бежански дела. Програмата в София включва посещения до Съвета на жените-бежанки, Българския червен кръст, Държавната агенция за бежанците и Български хелзински комитет. На семинари в офиса на ПКБИ партньорите от българската и румънската клиники изготвят писмена работа за резултатите от проведеното съвместно изследване.

От 2005г. ПКБИ работи по съвместен проект с британската организация STAR (Student Action for Refugees). В рамките на проекта през 2006г. екип на ПКБИ извършва работно посещение на центрове за бежанци и имигранти във Великобритания и участва в годишната национална конференция на STAR. Работното посещение е финансирано от Програма “Младеж” на Европейската комисия и Държавната агенция за младежта и спорта, ВКБООН и адвокатска кантора “Георгиев, Тодоров и Ко”. Проектът е насочен към подпомагане на младите хора в организирането на  оригинални, продуктивни и обществено-ангажиращи дейности в подкрепа на бежанци и търсещи убежище. Участниците разменят практически идеи по отношение ролята на младите хора в контрола за спазване на правата на търсещите убежище, както и потенциалния положителен ефект, който тази дейност има във връзка с борбата срещу расизма и ксенофобията.

Реклами

%d блогъра харесват това: