Аревик да бъде ОСВОБОДЕНА, постанови Съдът!

20/07/2010 at 15:51

Правната клиника за бежанци и имигранти приветства определението на Административен съд – Монтана за освобождаване на Аревик, която е задържана в СДВНЧ-Бусманци от 09 март 2010г. насам.  Този съдебен акт укрепва вярата в справедливостта и в българската съдебна система. По-долу публикуваме съобщението на Валерия Иларева, адвокат на Аревик Шмавонян, с което тя съобщава новината:

„Скъпи колеги и приятели,

Съдът постанови Аревик да бъде освободена. Определението на Съда не подлежи на обжалване и следва да бъде изпълнено от МВР. Ето линк към него: http://www.asmontana.com/aktove/HpQIEv2tjr.pdf

Стъпка по стъпка, с вяра проправихме път там, където в България го нямаше. Въпреки че българският закон не предвижда преразглеждане на задържането в СДВНЧ-Бусманци докато не изтекат шест месеца от началото му, българският съд прилага европейското право и постановява промяна на мярката. В своето определение, Административен съд- град Монтана се позовава на друг исторически акт на българския Съд – Определението на Върховния административен съд от 27 май 2010г. (https://lcribg.wordpress.com/2010/06/04/историческо-решение-на-върховния-адм/) И в двата случая българските съдии правят констатация, че законодателството ни по отношение на имиграционното задържане не отговаря на правото на Европейския съюз и прилагат европейската директива 2008/115.

Сега, разбира се, очакваме МВР да изпълни решението на Съда и да освободи Аревик. Тя вече е в шести месец от бремеността си и всички с нетърпение очакваме да празнуваме нейното освобождаване от СДВНЧ-Бусманци!

Благодаря Ви за вярата!
Имаме нужда да продължаваме да сме заедно, за да утвърдим проправената пътечка (:

С признателност и уважение,
Валерия“

Реклами

Entry filed under: Uncategorized.

ПКБИ набира стажанти Предложение на Гражданското Общество по законопроекта на МВР за Закона за чужденците


The blog in English

English

%d блогъра харесват това: