ПКБИ апелира Аревик да бъде освободена незабавно

18/04/2010 at 17:52 3 коментара

Аревик е арменска гражданка на 22 години, бременна в трети месец, която понастоящем е принудително настанена в Специалния дом за временно настаняване на чужденци в Бусманци. Аревик е задържана там вследствие на издадена прямо нея заповед за принудително отвеждане до границата – момичето просрочва срока на туристическата си виза, с която пристига в България, за да бъде заедно с любимия си, Давид. Давид е формално арменски гражданин, но от шестгодишна възраст – вече в продължение на 18 години – живее заедно със семейството си в България. Въпреки трайната си интеграция в българското общество, Давид няма документи за самоличност и е със статут на „нелегален“ имигрант в страната. Аревик остава заедно с Давид в България, тъй като без документи той не може да пътува; по същата причина не могат да сключат граждански брак.

Въпреки че  при принудителното й настаняване в СДВНЧ-Бусманци на 09 март 2010г. формално заповедта за принудителното й отвеждане до границата отговаря на Закона за чужденците в Република България, в СДВНЧ Аревик установява, че е бременна и това ново обстоятелство й дава основание да кандидатства за хуманитарен статут в България предвид запазване целостта на семейството й с Давид (заповедта за депортиране на Аревик съдържа клауза за забрана тя да влиза в България в продължение на пет години). На 30 март 2010г. Държавната агенция за бежанците регистрира молбата за закрила на Аревик и от този момент по закон влиза в сила спиране на изпълнението на нейното депортиране.  Въпреки това, Аревик продължава да бъде принудително настанена с оглед на предприемане на действия за нейното принудително отвеждане до границата.  Задържането на Аревик в СДВНЧ е незаконно след 30 март 2010г. Правните аргументи за това, представени от адв. Валерия Иларева, могат да бъдат прочетени тук.

На случая на Аревик и Давид бяха посветени две предавания на Програма „Хоризонт“ по БНР на 24 март 2010г. и на 15 април 2010г.

Повече за случая и за гражданската подкрепа за Аревик и Давид можете да научите тук.

Последващо отражение на случая в средствата за масова информация:

Mediapool.bg, Аревик и Давид: една любовна история между Монтана, Ереван и Бусманци, Ирина Недева, 29 април 2010г.

Вестник 24 часа, Паспорти разделиха арменските Ромео и Жулиета, Ива Григорова и Камелия Александрова, 29 април 2010г.

Нова ТВ, сутрешен блок „Здравей България“, 23. 04. 2010 http://www.novatv.bg/bg/videos/view/3238/

Нова ТВ, Централна емисия новини: Интервю с адв.Валерия Иларева – от 15 до 21 мин, 25. 04. 2010 http://www.novatv.bg/bg/videos/view/3255/

Други (събрани от Лидия Стайкова към дата 28 април 2010г.)

Реклами

Entry filed under: Uncategorized.

Член 8 от ЕКПЧ намира приложение в българско съдебно решение ПКБИ категорично осъжда действията по депортиране на Давид

3 коментара

Trackback this post


The blog in English

English

%d блогъра харесват това: